top of page
Sök

PostNord Retail Day

Sammanfattning av E-barometerns årsrapport 2019.

E-barometern årsrapport 2019

Tidigare i veckan så besökte vi PostNords event Retail Day. Under eventet så presenterades e-baromentern för helåret 2019, en rapport som PostNord tar fram tillsammans med Svensk Digital Handel samt HUI research.

För första gången på årsbasis så har 70% av svenskarna handlat under en genomsnittlig månad. Den totala tillväxten för e-handeln ökade från 77 miljarder SEK till 87 miljarder SEK under 2019, vilket innebär en ökning på 13%. Prognosen är att e-handeln kommer nå milstolpen 100 miljarder SEK under 2021.

Följande punkter tar vi med oss från rapporten.

Hållbarhet: Konsumenterna prioriterar i allt högre grad att handlaren jobbar aktivt med hållbarhet. Dels utifrån frakt och leverans med t ex. hållbara fraktalternativ och förpackningar, men även transparens utifrån tillverkningen av sina produkter.

Produktrecensioner: Bra och tydlig information är en av de viktigaste egenskaperna när konsumenten beslutar sig för vart de ska handla produkten. Just produktrecensioner är en funktionalitet som konsumenten efterfrågar då det hjälper konsumenten att få relevant information om produkten utifrån andra konsumenters erfarenheter.

Att implementera en process för att samla in och presentera produktrecensioner är ett relativt litet projekt och bör vara lågt hängande frukt för att öka konverteringen om man som handlare saknar denna funktionalitet idag.

Förklara hur produkten kommer levereras: Fri frakt och snabba leveranser i all ära, men det som kunden prioriterar högst är just tydligheten i hur produkten kommer levereras. Fundera på om det framgår hos er när produkten kommer kunna levereras och var den kommer levereras.

Webrooming & Showrooming: Webrooming innebär att kunden gör sin research på nätet och avslutar i köpet i fysisk butik. Showrooming är omvänt, att kunden gör sin research i fysisk butik men avslutar köpet på nätet. 42% av svenskarna uppger att de gjorde sin research på nätet och avslutade köpet i fysisk butik och 10% uppgav att deras köpresa började i en fysisk butik. I och med att kunden förflyttar sig mellan olika plattformar och touchpoints så ökar komplexiteten i kundresan. För handlaren så betyder detta att det blir allt viktigare att kunna erbjuda en sömlös upplevelse mellan de olika kanalerna och att kunna följa kundinteraktion mellan kontaktytorna. Gör man det bra så kan man personalisera och optimera kundupplevelsen oavsett kanal.


bottom of page